Prijswinnaars Duurzame Dinsdag prijzen

Politici verrassend op een lijn op Duurzame Dinsdag

Op dinsdag 6 september werd voor de 17e keer Duurzame Dinsdag gehouden. De jaarlijkse thermometer voor duurzaam initiatief. Dit jaar waren er 511 inzendingen, de signalen daaruit werden voorgelegd aan politiek en beleid. De oogst van deze editie is veelbelovend. Terwijl die dag de verkiezingsprogramma’s van politieke partijen werden gepresenteerd en de pers de onderlinge verschillen uitvergrootte, waren de Kamerleden van 6 aanwezige partijen eensgezind. Als we de voornemens in praktijk brengen, krijgen duurzame maatschappelijke initiatieven de invloed die ze verdienen. En krijgt duurzame ontwikkeling er een krachtige motor bij. Hier de oogst op een rij.

Krachtig optimisme in het spotlicht

Dagvoorzitter Natasja van den Berg gaf bij aanvang van Duurzame Dinsdag tientallen initiatiefnemers het woord. Niet alleen zitten tussen de inzendingen baanbrekende innovaties, het laat het onverwoestbaar optimisme en de gedrevenheid zien, om bij te dragen aan een betere wereld. Alleen dat al, is oogst van Duurzame Dinsdag: dat deze verhalen voor camera’s worden verteld.

Lintjes en prijzen versterken initiatieven

Prinses Laurentien deelde dit jaar de lintjes uit aan klinkende namen: Fyke Sybesma, Jan Jonker en Jeremy Leggett. Grote namen, die het evenement klasse gaven. Ook de prijswinnaars, allen te bewonderen op Duurzame Dinsdag waren van grote kwaliteit. De prijzen geven deze initiatieven publieke aandacht, en meer vertrouwen bij hun toekomstige contacten. Hulde!!

Troonrede laat de urgentie voelen

Maurits Groen, de nummer een van de Trouw Duurzame Top 100, sprak de duurzame troonrede uit. Hij liet iedereen voelen, dat er haast er is. Er is een horizon van slechts vijftien jaar, voordat het klimaatprobleem de aarde ontwricht. Zijn voorstel voor een  ministerie van Duurzaamheid kreeg veel bijval.

De koffer in goede handen

Staatssecretaris Dijksma was zichtbaar blij met de koffer en kondigde aan er ook iets mee te doen. Hier liggen kansen. Wij zien voor ons, dat ambtenaren en initiatiefnemers met elkaar in contact komen en kijken hoe men elkaar kan versterken bij het bereiken van de duurzame missies.

Politiek verrassend op een lijn

Uit de analyse van de inzendingen bleken tenminste twee thema’s belemmerend voor maatschappelijk initiatief: er is behoefte aan langlopende overbruggingsfinanciering en er is behoefte aan programma’s die de wereld van maatschappelijk initiatief samenbrengt met de wereld van gevestigde bedrijven en overheden.

Kamerleden van D66, GroenLinks, CDA, PvdA, SP en VVD kwamen tot de volgende conclusies:

  • – Het opzetten van een ontwikkelingsbank voor overbruggingskrediet voor duurzame maatschappelijke initiatieven/ondernemingen. Zo’n bank bestaat al voor initiatieven op het terrein van ontwikkelingssamenwerking FMO. Deze kan kredieten verstrekken met langlopende termijnen (10 jaar) tegen lage of geen rente aan initiatieven met hoge risicoprofielen.
  • – Veroorzaken van matches tussen initiatiefnemers en gevestigde ondernemers in de keten. Het zijn nog twee werelden, maar door begeleid samen op te lopen, krijgen nieuwe business opportunity’s een kans en is kruisbestuiving mogelijk voor beide partijen.
  • – Duurzaam inkopen (nog) meer kracht bijzetten. Het onderwerp heeft aandacht, maar de praktijk is erg weerbarstig. Extra impuls blijft nodig. Niet alleen op nationaal niveau, maar vooral op lokaal niveau.
  • – Meer aandacht voor handhaving van de regels die er al zijn, maar nog niet volop worden benut (zoals de verplichting uit de Wet Milieubeheer om milieumaatregelen te nemen die na 5 jaar zijn terugverdiend).

Wat doet GreenWish met de oogst

De analyse die we hebben gemaakt van de inzendingen leggen we binnenkort voor aan ambtenaren van het ministerie van EZ en IenM in het leerprogramma EmpoweringPeople. Dit programma gaat begin november van start. Daarnaast organiseren we namens Duurzame Dinsdag binnenkort een Groen Spreekuur  met Tweede Kamerleden. Geen politieke, maar een verdiepende bijeenkomst. We hopen de politieke partijen te kunnen voeden met praktijkinformatie, ten behoeve van moties en plannen. Stap voor stap komt er meer ruimte voor duurzaam initiatief.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *