Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Serious Game: De Ideale Gebiedscoach – Bijeenkomst 1

31 mei 2018 om 1:30 pm

Omgevingswet - de ideale gebiedscoach

Omgeving ontmoet Omgevingswet

De Omgevingswet vraagt veel van ‘gewone burgers’ bij het inrichten van onze buitenruimte. Dat gaat niet vanzelf, omdat het zo nu niet gaat. Burgers, maar ook overheden, projectontwikkelaars en andere ‘professionals’ zijn dat nu niet gewend. Om individuele burgers en inwonersinitiatieven straks positie te geven is begeleiding cruciaal. In opdracht van Duurzaam Door organiseren GreenWish en Frans Verouden Organisatieadvies twee bijeenkomsten om te leren hoe we de samenleving goed kunnen voorbereiden op de Omgevingswet. Onze insteek daarbij is het begeleiden van gebiedsprocessen.

De ideale gebiedscoach

De rol van de begeleider wordt goed zichtbaar in de praktijk van Landcoöperatie Dal van de Kleine Beerze. Hier hebben boeren, bedrijven, inwoners en andere partners de handen ineen geslagen om het beekdal van de Kleine Beerze duurzaam te ontwikkelen door aankoop van provinciale gronden. Hierdoor is een waardevol gebied ontstaan, waar natuur en landbouw en andere activiteiten elkaar versterken. Uit deze praktijk valt veel te leren over de rol van de begeleider. Deze lering gaan we destilleren in een serious game over de Ideale Gebiedscoach. We nodigen je graag uit om mee te doen.

The game

De game beschrijft de situatie van Dal van de Kleine Beerze. We kunnen in de game zien wat er gebeurt als je factoren verandert. Maakt het uit als de gebiedscoach onafhankelijk opereert, of vanuit een van de organisaties? Hoe zorgt de gebiedscoach voor eigenaarschap bij de partijen. Wat heeft de gebiedscoach nodig van de gemeenten e.a.? Hoe verkrijg je autoriteit en hoe regel je mandaat en verantwoording? Wie betaalt de gebiedscoach en welke invloed heeft dat? En wat betekent dat voor het werken conform de Omgevingswet en de competenties van alle actoren in dit proces?

Hoe doe je mee

Er zijn 2 manieren om mee te doen:

  • Er zijn directe spelers, deze zijn al geselecteerd. Deze krijgen een rolbeschrijving en spelen de game.
  • Er zijn observanten en sparringpartners. Deze observeren en zijn sparringpartners van de spelers. Je deelt wat je ziet, zodat er nog meer lessen zijn te trekken.

Praktische zaken

Je kunt je aanmelden voor een van de twee bijeenkomsten op bijzondere locaties. We spelen de Serious Game namelijk twee keer. Uit deze twee sessies halen we de leerpunten, die we meenemen in het traject ”Omgeving ontmoet omgevingswet”: Hoe bereiden we de samenleving goed voor op de komst van de Omgevingswet?

Iedereen die geïnteresseerd is in de Omgevingswet, gebiedscoöperaties of gezamenlijke gebiedsontwikkeling en wat daarvoor nodig is, is welkom!

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via zanten@greenwish.nl. Geef dan duidelijk aan op welke twee data je aanwezig zult zijn. Je ontvangt dan een bevestiging van je deelname. Wil je eerst wat meer informatie, dan kun je natuurlijk ook even mailen of bellen.

Ongeveer een week voor de sessie naar jouw keuze ontvang je verdere achtergrondinformatie en de deelnemerslijst.

Gegevens

Datum:
31 mei 2018
Tijd:
1:30 pm-5:00 pm

Organisatoren

GreenWish
Frans Verouden
Duurzaam Door

Locatie

Metaal Kathedraal
Rijksstraatweg 20
Utrecht, 3545 NA Nederland
+ Google Maps
Website:
http://www.metaalkathedraal.nl/

Gegevens

Datum:
31 mei 2018
Tijd:
1:30 pm-5:00 pm

Organisatoren

GreenWish
Frans Verouden
Duurzaam Door

Locatie

Metaal Kathedraal
Rijksstraatweg 20
Utrecht, 3545 NA Nederland
+ Google Maps
Website:
http://www.metaalkathedraal.nl/