draai naar de nieuwe economie

Klein geld voor risicovolle initiatieven

“Het is moeilijker om € 15.000,- te krijgen, dan een miljoen.” Al vele jaren klinkt uit de koffer van Duurzame Dinsdag het signaal hoe lastig het is om relatief kleine bedragen gefinancierd te krijgen. Tegelijk klinkt het geluid dat er “overal in Nederland geld te vinden is voor maatschappelijk initiatief”. GreenWish onderzoekt deze schijnbare tegenstelling en stelt de volgende vraag:

Zijn er genoeg financieringsmogelijkheden voor duurzame innovatieve initiatieven die zoeken naar een kleine financieringsimpuls, met een lange doorlooptijd en een hoog risicoprofiel. Het gaat dan om een financieringsvraag tot € 50.000,- een aanlooptijd van ongeveer 10 jaar waarbinnen bijvoorbeeld leningen moeten worden terugbetaald en de kans is aanwezig dat dat niet gaat lukken. Juist in deze categorie zit grote innovatiekracht zo is de ervaring.

Completer aanbod van financiering

Financiers hebben ook doelstellingen: zij zien hun investering graag duurzaam renderen. Van innovatieve concepten is minder makkelijk in te schatten of ze zullen slagen en wat de impact zal zijn. Ze moeten hun markt vaak zelf nog creëren en dat kost tijd. Crowdfunding is vaak hun enige optie. Ook bestaat het idee dat ‘technische snufjes’ (technische producten met MKB-potentie) makkelijker financiering vinden dan sociaal duurzame initiatieven. Dit, omdat de business cases complexer zijn. Als we innovatie een warm hart toedragen, hebben we een financieringsstelsel met lef nodig. Als dat niet zo is, dan opent dit het gesprek naar een completer financieringsaanbod.

Ben jij zo iemand?

Heb jij een financieringsvraag, of heb jij er een gehad en was dat makkelijk of moeilijk? Wij zijn op zoek naar de verhalen van initiatiefnemers. Ook gaan we langs bij financiers, zowel subsidieloketten, banken als fondsen. Hoe kijken zij tegen dit dilemma? De uitkomsten leggen we voor aan het ministerie van I&W en financiers. Wil je meepraten of op de hoogte blijven van het resultaat, laat het ons weten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *