WaardZaam verbindt werelden!
Regionale duurzame platforms verbinden
Mirella Sterrenburg is al jarenlang verbonden aan GreenWish. Vanuit haar missie “meer duurzaamheid in het bedrijfsleven” vertelt ze over het netwerk WaardZaam.
” Door het hele land zijn er regionale platforms waarin ondernemers elkaars kennis gebruiken om hun bedrijven te verduurzamen. In de Krimpenerwaard ben ik als procesbegeleider betrokken bij WaardZaam, het groeiende regionale netwerk van organisaties die actie zetten op verduurzamen. Dit doen we door ons te committeren aan ten minste 10% energiereductie in 3 jaar door het ondertekenen van een EnergieConvenant. Vorig jaar startten we met 19 organisaties het 1e convenant, eind deze maand sluiten we met ca. 25 organisaties het 2e convenant af.”
WaardZaam verbindt op meerdere fronten. Het netwerk brengt nu de 2 gemeenten en alle dorpskernen in de Krimpenerwaard samen. Het verbindt de domeinen bedrijfsleven, onderwijs, overheid en instellingen én het netwerk verbindt branches; van vervoersbedrijven, bouwbedrijven, een supermarkt tot sportvereniging.
V
erschillende wereldbeelden
Iedereen doet mee om een eigen reden. “Duurzaamheid heeft verschillende talen; van rentmeesterschap tot marktkans denken, van idealisme tot gezond boerenverstand.” Afgelopen week nam ik deel aan de inspiratiesessie van Netwerk&Co en daar werd dit bevestigd en aangevuld. Volgens Eelke Wielinga bestaan er zeven wereldbeelden.
- de wereld is een machine, kennis is een onbetwiste waarheid
- de wereld is een jungle, kennis is een wapen
- de wereld is een markt, kennis is een product
- de wereld is een dorp, kennis is een geaccepteerde waarheid
- de wereld is een mysterie, kennis is een onwrikbaar gegeven
- de wereld is deel van de kosmos, kennis is een innerlijk kompas
- de wereld is een levend organisme, kennis is de capaciteit om effectief te handelen
“Duurzaamheid heeft verschillende talen”
Vrij vertaald naar duurzaamheid herken ik onder meer:
- 99,9% van de wetenschap is het eens dat we nu te maken hebben met klimaatverandering als gevolg van menselijk gedrag;
- Als we niet zorgen dat de temperatuur stijging binnen de grenzen van 2°C blijft, zullen de consequenties enorm zijn (persoonlijk ben ik niet zo’n voorstander van angst als drijfveer);
- Duurzaamheid verkoopt goed, de consument wordt steeds kritischer, duurzaamheid als aanjager voor innovatie;
- Alleen ga je sneller, samen kom je verder, ook in verduurzaming;
- Rentmeesterschap: de aarde beter achterlaten aan de volgende generatie dan dat je hem in bruikleen hebt gekregen van je voorouders.
Vanuit mijn eigen innerlijk kompas ben ik aanstichter geweest van WaardZaam. Met de kopgroep zien we WaardZaam als een vorm die past in het hier en nu en waar ieder vanuit zijn eigen kracht en beweegreden aan bijdraagt. Mooi is onszelf en elkaar niet alleen uit te dagen op 10% energiereductie. We willen ook het proces scherp en vitaal houden met elkaar, zodat we effectief blijven handelen. Effectief handelen in het organiseren van de context waarin verduurzaming voor en door organisaties kan ontstaan. Daarin kan WaardZaam werelden blijven verbinden!
Mirella Sterrenburg
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!