Innovatie in de textiel: Vind de spirituele passie in partnerschappen
Duurzame Dinsdag ziet veel innovatieve initiatieven die de textielwereld zouden kunnen helpen verduurzamen. Vaak vragen zij: “Hoe kom ik binnen bij bedrijven en de overheid”? Want als dat lukt, kan innovatie verder ontwikkelen en opschalen.
Tijdens de nationale conferentie in de Week van de Circulaire Economie op 7 februari gingen GreenWish en het Groene Brein – onder leiding van Kim Poldner, Lector Circular Business aan de Haagse Hogeschool – met ervaringsdeskundigen op zoek naar het onbenoemde, dat samenwerking in de weg zit. Want hoe beter innovatieve startups, reguliere bedrijven en overheden elkaar weten te vinden, des te sneller gaat de verduurzaming van de sector.
Deze sessie werd mogelijk gemaakt vanuit het Impulsprogramma Duurzaam Initiatief van het Ministerie van IenW.
Innoveren en overleven
Boro Atelier kleurt biologische katoen met reststromen uit de stad, zoals uienschillen, koffiedik, avocadopitten. Van deze zelf geverfde en bedrukte katoen worden kwaliteitsproducten gemaakt met statushouders, waarvan er veel doorstromen naar betaald werk. Boro houdt pigment over en stopt deze nu in tekenkrijt en markeerstiften. Innovatie ten top. Ondertussen heeft Boro het als sociale onderneming heel zwaar. Lotje Terra: “Je weet dat je de aandacht naar buiten moet richten, maar je moet de organisatie binnen wel draaiend zien te houden, dat is een continu spanningsveld”.
Impact gestuurd doet groot denken
Ook i-did heeft jaren geknokt om uit de ‘overlevingsfase’ te komen. Mireille Geijsen: “Belangrijk was, dat we niet alleen producten verkochten, maar onze droom deelden en van hieruit samenwerkingen zochten. Toen bleek dat wat wij deden aansloot bij de droom (missie) van bijvoorbeeld KLM. Wij waren een stukje van hun oplossing. In het begin voel je je nog een kleine speler, terwijl onze missie is véél impact maken. Dan moet je leren groot te denken en dat gaat niet in één stap. Een tussenstap was bijvoorbeeld ons concept re-design met samenwerkingen met onder andere SissyBoy. Door deze samenwerkingen met fashion labels zagen we dat we meer impact bereikten door met gerecycled vilt te werken. We zijn door dit inzicht overgestapt naar de veel schaalbaardere akoestische producten en accessoires van gerecycled vilt. Toen waren we klaar om mee te denken op het schaalniveau van Ikea”.
Vind de spirituele passie
Eric Roosen van Star Sock deelt na verschillende probeersels de volgende les: “Om duurzame innovatie te schalen, heb je allerlei partijen nodig. Ga in het eerste, prilste stadium de samenwerking aan met je partners door de spirituele passie bij elkaar te zoeken. Wij delen een passie: schone zeeën, vrij van plastic. Daar gaan we voor. Met partners maken we de cirkel compleet: we duiken visnetten op en maken er producten van. We versterken elkaars missie vanuit die passie.”
Kwaliteit, volume en prijs, matcht niet met innovatie
Michiel van Yperen van MVO Nederland en DCTV ziet bedrijven afwachten: “alles wordt beoordeeld op prijs, volume en kwaliteit en innovaties verliezen het dan. De kunst is om die bedrijven van de bagagedrager af te krijgen, actiever in dit proces te betrekken en ze te laten delen in jouw droom”. De ‘verwijderingsbijdrage voor kleding’ die vanaf 2023 wordt ingevoerd zal een belangrijke impuls geven aan samenspel tussen innovaties en reguliere bedrijven in de textiel.
Overheid en de ‘R&D van de samenleving’
Hier kan de overheid verschil maken met R&D budget. De innovaties van onafhankelijke starters, die bij onder meer Duurzame Dinsdag zichtbaar worden, kan je zien als R&D afdeling van de samenleving. Hiervan zal een belangrijk deel het niet redden tot (impactvolle) onderneming, maar de innovatie van deze initiatieven is wel van waarde. Daar mag meer aandacht naar toe. Slechts een deel van de ondernemers gaat voor grote, directe impact vanuit een eigen onderneming Het (overgrote) andere deel bestaat uit ‘creatieve artiesten’ bij wie het vooral gaat om de inhoud, niet per se het ondernemen. Daar kunnen anderen helpen.
Zichtbaar en vindbaar zijn
Roosmarie Ruigrok van de metropoolregio Amsterdam pleit hierom voor grotere zichtbaarheid, zowel van innovaties zelf, als van de ondersteuningsprogramma’s zoals DCTV, hubs én de financieringsstromen. Van die laatste komen er steeds meer: zoals de Global Change Award van H&M en binnenkort bijvoorbeeld Circollab, en de Global Challenge Award van stichting DOEN. Rinske van Noortwijk voegt daaraan toe, dat het vaak hangt op personen, namen van mensen die op de eilandjes verlangen naar verbinding. Ook deze mensen zouden zichtbaarder, vindbaarder moeten zijn. Pas dan wordt het gemakkelijker om de spirituele passie te delen.
Duurzame Dinsdag gaat verder met de zoektocht naar samenwerking vanuit het herkennen en durven delen van spirituele passie. Ben je geïnteresseerd, laat een bericht achter op info@greenwish.nl en/of neem deel aan de LinkedIn groepen van Duurzame Dinsdag en GreenWish.
Aan de sessie op 7 februari deden 35 mensen mee en 9 schreven zich in voor een vervolg.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!