Business Model Canvas toegepast op Haagse Initiatieven - Masterclass

Living Labs

Vernieuwing is leuk, maar innovatie is ongemakkelijk. Hoe kunnen we innovaties uit sociaal ondernemingen laten landen in de wereld van vandaag?

Kan jij het je voorstellen, dat je een broek leent bij de Bijenkorf?  Of een abonnement neemt op een warm huis, schone lucht en schoon water? Mensen zijn dol op vernieuwing, maar vaak gaat het bij vernieuwing om verbeteren van het bestaande. Echte innovatie lijkt raar en onhaalbaar. We kennen het niet. Sociaal ondernemers zijn hun tijd vaak vooruit en hebben daar vaak last van. Daarom werken we samen met sociaal ondernemers in Living Labs om innovatie te helpen versnellen.

Wij werken aan

Circulaire Mode - Living Lab Lena Library

Voor kledingbibliotheek LENA en de 5 collega ondernemers in het land is het duidelijk: straks kopen we in de winkels niet alleen kleding, we gaan het ook lenen. Een stap in de richting van duurzame mode. Voor de meeste modemerken is dit nog een ver van m’n bed show. LENA en collega’s gaan nu in opdracht van het Ministerie van IenW gegevens bijhouden, waarmee onder meer duidelijk gaat worden hoe vaak een kledingstuk geleend wordt voordat het wordt verkocht, welke stukken het vaakst geleend worden, welke merken het langst mooi blijven etc. Hiermee verwerven deze ondernemers een plek aan tafel bij de branche en versnellen zij een nieuw duurzaam business model in de mode. Daarmee geven we vorm aan de brug tussen initiatieven, overheden en bedrijven.