Trend - Platic bewust

6 trends die je kon zien aankomen: #1 plastic

Dit blog verscheen op 5 april 2016 op de blog van Voor De Wereld van Morgen:

Op naar een circulaire plastic keten

Nieuwe initiatieven zijn vaak een voorbode van een ontwikkeling die later gangbaar wordt. Ze geven ons een kijkje in de toekomst. Zo zijn Ineke van Zanten en Rinske van Noortwijk als oprichters van GreenWish – dat ruimte voor duurzame initiatieven faciliteert – sinds 2003 bij meer dan duizend van die initiatieven betrokken geweest. Dat heeft geleid tot een mooie, brede blik op het veld van sociale en duurzame initiatieven. Aan hen vroegen we een aantal trends te selecteren die ze jaren geleden al van veraf zagen aankomen. De eerste trend gaat over plastic.

Take me Bag

“Er komt een tijd dat we ons niet meer kunnen voorstellen dat we zo verkwistend met plastic omgingen” mailde Caroli Buitenhuis ons in 2005, toen ze met haar idee voor een Tassenbol voor plastic zakken aanklopte bij GreenWish. Het idee was even eenvoudig als geniaal. Lege tassen over? Doe ze bij de winkel in een speciale Tassenbol. Tas tekort? Haal er een uit de Tassenbol. Caroli vroeg ons hoe ze dit het best kon aanpakken, aldus Ineke en Rinske. Dat bleek niet eenvoudig. Supermarkten wilden er veelal niet aan, en de rijksoverheid vond de verwachte milieuwinst destijds niet groot genoeg om te investeren in een pilot. Caroli zette door, de Tassenbol kwam bij een aantal vooruitstrevende supermarkten te staan. Inmiddels is de Tassenbol geëvalueerd tot de TakeMeBag en eenvoudig online te bestellen. Na de Tassenbol zagen we jarenlang veel andere initiatieven met alternatieven voor plastic tassen.

Nu, ruim tien jaar later, is er bij de overheid ook meer aandacht voor plastic en duurzaam verpakken. Sinds een paar maanden is het verboden om gratis plastic tasjes mee te geven in de winkel. En niet onterecht: uit een studie van de Ellen Mac Arthur stichting, het Wereld Economisch Forum en Mc Kinsey blijkt dat minder dan 14% van al het plastic wereldwijd wordt ingezameld. De rest wordt gestort, verbrand of komt in de omgeving terecht.

Upcycling

Je ziet nu veel initiatieven, waarin plastic wordt hergebruikt en bijvoorbeeld met 3D-printers wordt omgetoverd tot iets nieuws. Een mooi initiatief is Wasted. Buurtbewoners kunnen hun plastic afval inleveren in ruil voor korting bij lokale ondernemers. Dit plastic wordt in buurtlabs verwerkt tot onder meer plantenbakken en bankjes. In veel gemeenten wordt plastic gescheiden opgehaald. Maar via Wasted is ophalen dus niet meer nodig.

Op de website van Wasted lees je alles over hoe jij je eigen laboratorium kunt openen. Met het idee dat de Wasted methode zo snel mogelijk in andere buurten overgenomen wordt, bieden ze alle details van hun methodes, processen en ontwerpen Open Source aan.

Plastic van dode kevers

Plastic hergebruiken is een ding, maar bioplastics gaan nog een stapje verder. Designer Aagje Hoekstra deed onderzoek naar landelijke reststromen en kwam erachter dat insectenkwekerijen wekelijks een grote hoeveelheid dode kevers als afval hebben. Zij kweken meelwormen voor (dier)voedsel. Deze meelwormen komen voort uit de meelkevers, die een aantal maanden na het leggen van hun eitjes sterven. De dode kevers bevatten het polymeer chitine in hun schild. Ze heeft daarvan een bioplastic gemaakt, dat als grondstof dient voor sieraden.

Of wat te denken van (eetbaar) zeewier dat plastic flessen als verpakkingsmateriaal voor water overbodig maakt? De waterbubbels van Ooho! hebben geen andere verpakking meer nodig. Er zijn allerlei inmiddels allerlei goede alternatieven voor plastic in de verpakkingsindustrie ontwikkeld. De tijd lijkt rijp om deze grootschalig te gaan gebruiken en de innovatie vanuit duurzame initiatieven kunnen we daar goed bij gebruiken.

Wat je zelf kunt doen

Als je een baanbrekend, goed idee hebt, vertel het de wereld. Via Duurzame Dinsdag, waar GreenWish[i2]  aan meewerkt, kun je jouw initiatief onder de aandacht brengen van politiek en beleidsmakers. Elk jaar worden de aangemelde initiatieven op de eerste dinsdag van september aangeboden aan een bewindspersoon in de het Duurzame Koffertje. Volgens ons heel belangrijk, omdat hierin signalen zitten voor de toekomst. De Koffer voor 2016 is open: aanmelden kan hier: Duurzamedinsdag.nl Op 6 september wordt de Koffer aangeboden aan het kabinet.

Ineke en Rinske

Ineke van Zanten en Rinske van Noortwijk hebben in 2003 GreenWish opgericht en maken zich sterk voor meer ruimte voor duurzaam initiatief. Twitter: @inekevanzanten @RinskeGreenWish en @GreenWishNL
Foto: Nadya Peek op Flickr

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *