Plantenkassen - innovatie - C-straling - Greenhouse

Echte innovatie is ongemakkelijk

Nieuwe ideeën zijn leuk, want daar kan je je wat bij voorstellen. Maar echte innovatie is nog niet eerder gedaan. Het lijkt onhaalbaar, onmogelijk en onlogisch. Koplopers met innovatieve ideeën roepen weerstand op, en zij moeten iets onstuitbaars hebben om daar doorheen te beuken.

Enkele maanden geleden kwam Rob Nusse bij GreenWish met het volgende verhaal. De aarde ontvangt infraroodstraling van de zon. Door het broeikaseffect en toename van fijnstof in de atmosfeer, wordt een steeds groter deel van die straling gereflecteerd, die bereikt het aardoppervlak niet. Met name een specifiek deel van het infrarood-spectrum (C-straling genoemd), is nodig voor onder meer de groei van plant en dier. De afname van deze straling heeft invloed op het leven in de oceanen en op het land. Dit baart hem grote zorgen. Zijn missie is om dit feit, dit verschijnsel, op de publieke agenda te krijgen, zodat we het gaan betrekken bij de klimaatdiscussie, en vroeg GreenWish om hulp. Feitelijk is het een extra argument om de CO2 reductie te versnellen. Hij heeft contact met een internationale kring van wetenschappers.

Onstuitbaar

Rob Nusse heeft een techniek ontwikkeld (in samenwerking met een Duits bedrijf) om specifiek dit spectrum te produceren in de vorm van verwarmingsplaten en verwarmingskussens. Hij is overtuigd van de positieve werking van de straling op onder meer herstel van kraakbeen bij mensen en versterking van plantengroei in kassen. Maar het zijn niet hogere verkoopcijfers die hij nastreeft. Het is zijn onstuitbare drang, om mensen bewust te maken van dit gevaarlijke fenomeen. Zodat we werkelijk opschieten om de kwetsbare aarde te beschermen voor toekomstige generaties.

Rinske van Noortwijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *