Lekkernassuh

Het nieuwe organiseren: Zelf-organisatie bij Lekkernassûh

Organiseren en transitie, het zijn twee woorden die op het eerste gezicht niet zo goed bij elkaar lijken te passen. Hoe organiseer je voor transitie? Dit klinkt als een abstracte vraag. Maar regelmatig ontmoeten we initiatieven die het nieuwe al in zich dragen, zoals Lekkernassûh in Den Haag, een initiatief dat werkt volgens de principes van Holocracy. Tijdens een sessie met Haagse initiatieven die GreenWish recent organiseerde voor de gemeente Den Haag vertelde Cristien Temmink hoe deze bijzondere vorm van organiseren Lekkernassûh maakt tot wat het nu is: een beweging van mensen die samen bijdragen aan een eerlijk en sociaal voedselsysteem in Den Haag. Er is vanaf het begin bewust gekozen om als gemeenschap zorg te dragen voor gezond en lokaal voedsel, in plaats van een sociale onderneming te worden. Holacracy is een manier van organiseren die past bij deze gezamenlijke verantwoordelijkheid én bij transitie. 

Een eerlijk en sociaal voedselsysteem

“Het begon met een auto vol biologische pompoenen van een lokale boer en inmiddels worden er 600 groenten pakketten afgehaald op 4 markten en enkele particuliere afhaalpunten in de stad. Er werken hier nu zo’n 60 mensen aan mee. Die doen dat zonder dat daar direct financiële vergoedingen tegenover staan, maar wel een vorm van waardering. Het woord vrijwilligers gebruiken we liever niet, dat is een woord dat niet zo goed bij ons past. We zijn allemaal medewerkers.”

Holacracy: een vorm van zelforganisatie

Cristien legt uit hoe Lekkernassûh groeit en wendbaar is en blijft. “De organisatie groeit vanzelf, letterlijk organisch. Er is geen hiërarchie en iedereen kan meedoen. Je kunt Holacracy vergelijken met hoe je lichaam werkt: je hebt allerlei organen in je lijf die allemaal een eigen functie hebben, maar die wel in nauwe verbinding staan om jou goed te laten functioneren. Niemand is de baas over iemand anders. De verantwoordelijkheid en beslissingsbevoegdheid ligt bij degene die het werk doet. Zo kan iedereen initiatief nemen, komen talenten tot bloei en wordt de organisatie intelligenter, wendbaar en actiegericht.

Iedereen kan aanhaken. Geld(gebrek) moet geen reden zijn om niet mee te doen. Daarom werken we met Timebank: iedereen die meehelpt op de markt verdient uren. De gespaarde uren kunnen gebruikt worden om een groentepakket te verkrijgen. We zien dat dit een eerlijke en inclusieve manier is om mensen die wel tijd hebben, maar weinig geld, toegang te geven tot biologisch voedsel”

Lekkernassûh gaat verder dan een sociale onderneming; het is een organisatie met bijzonder veel diepgang en kleur. Wil je meer weten over Lekkernassûh en haar werkwijze? Binnenkort verschijnt op de website een handboek waarin deze nieuwe organisatievorm wordt uitgelegd.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *