Katja-Staring-DailyGreenspiration

Met AchtertuinTV deel je inspiratie uit je eigen achtertuin

Geniet je ook zo van alle mooie initiatieven die nu voorbij komen? Van boodschappenservices om mensen in de zorg te ontlasten tot samen mondkapjes maken of initiatieven om andere mensen een hart onder de riem te steken: de creativiteit is eindeloos. Initiatiefnemen in tijden van Corona, hoe doe je dat? Katja Staring is initiatiefnemer van het platform Daily Greenspiration en ‘groene publiciste’. Toen de wereld stil viel kreeg ze het idee voor AchtertuinTV. Dat is een tv-format via Instagram, waarin iedereen inspiratie uit de eigen achtertuin kan delen. Het werd binnen een mum van tijd succesvol. Hoe kwam ze op het idee en hoe pakte ze het aan? Ineke van Zanten en Rinske van Noortwijk van Greenwish interviewden haar.

AchtertuinTV?

“Toen 12 maart de lockdown begon, viel alles stil. Niet alleen voor mij, maar veel mensen zonder een vitaal beroep zaten ineens thuis. Mijn agenda raakte leeg, afspraken gingen niet door en ik raakte mijn focus een beetje kwijt. Tegelijkertijd wilde ik ook iets betekenen. Ik zag zoveel mooie initiatieven voorbijkomen, dat wilde ik óók. Ik wilde mezelf en anderen wat afleiding geven in deze quarantaine-tijd.

Toen kreeg ik een Eureka-momentje: AchtertuinTV. Daarmee creëerde ik een concept om weer nieuwe skills te leren als contentmaker, in contact te blijven met mensen, zichtbaar te zijn en te netwerken als ondernemer. En last but not least om de goede moed erin te houden door met wat leuks bezig te zijn.

Het idee lijkt eenvoudig, maar het gaat om de diepere laag: we doen het samen. Ik geloof heel erg in de kracht van natuur. Want ook in deze tijd vol stress gaat die door. De bloesems aan de bomen, de vlinders, de vogels. Via AchtertuinTV kunnen we samen vanuit onze achtertuinen genieten van de lente en van het creatief buiten bezig zijn rond je eigen huis. Iedereen kan korte filmpjes maken. Als je die op Instagram deelt met de hashtag #achtertuinTV dan doe je al mee., Als je maar inspiratie voor anderen brengt vanuit je eigen tuin. Van deze filmpjes maak ik een paar keer per week een uitzending. Ook andere instagrammende tuinvrouwen delen regelmatig tips: van moestuinieren op strobalen tot balkontuinieren. Het loopt als een trein. Steeds meer mensen doen mee, geweldig.”

achtertuinTV

In een paar dagen van idee tot live gaan, hoe doe je dat?

“Tja, ik ben begonnen bij mezelf. Mijn vak is journalistiek en doelgroep-communicatie, dat doe ik al meer dan 25 jaar. De laatste jaren heb ik mijn focus helemaal gelegd op groen en natuur. Via Daily Greenspiration heb ik een online-community opgebouwd. Ik blog, deel tuin- en natuurtips en ben actief op social media. Ik krijg energie van de interactie met mensen. Via mijn netwerk lukte het snel mensen te mobiliseren om hun eerste filmpjes voor AchtertuinTV op te sturen. Ook kreeg ik gelijk aandacht van media, waarin ik mijn verhaal mocht vertellen. Daarna ging het vanzelf.”

Gewoon beginnen dus?

“Gewoon beginnen, dat is mijn manier van doen. Ook toen ik een aantal jaar geleden besloot niet meer te werken voor organisaties die de oude economie aanhangen. Dat maakte me steeds ongelukkiger. Op een gegeven moment viel het kwartje. Ik wilde in mijn werk alleen nog maar dingen doen waar – in mijn ogen – de wereld beter van wordt. Ik keerde terug naar waar ik als kind al zo blij van werd: de natuur, en dan vooral de planten.

Instagram kwam toen net op, en ik vond het interessant dat te gaan ontdekken. Ik bedacht Daily Greenspiration. De naam zegt het al: daily is elke dag wat online zetten. Daarmee zette ik mezelf op scherp. Ik leg de lat vaak net een beetje te hoog. Daarmee daag ik me zelf uit. Voor mij werkt dat.

Mijn netwerk groeide en er haakten mensen uit alle delen van de wereld aan. Ik had volgers van Nepal tot Finland, van guerilla gardeners tot natuurillustrators. Het leek me een aardig idee om groene influencer te worden en maakte er een site bij. Zo kwam alles wat ik had geleerd en ontdekt tijdens mijn levensreis samen. Mijn communicatieskills die ik de afgelopen decennia op had gedaan op werkelijk alle fronten, mijn liefde voor natuur, het buiten zijn, de interactie met mensen, vanaf niks iets opbouwen: het leidde me naar wat ik nu doe. Naast AchtertuinTV en Daily Greenspiration schrijf ik boeken.  ‘Avontuurlijk Tuinieren’ verscheen vorig jaar. De titel ‘Maak je eigen jungle’ gaat over dieren in de tuin en komt eind mei uit. Er zitten nog meer publicaties en plannen in de pen. Ook maak ik artikelen en foto’s voor websites, socials en groentijdschriften. Gaandeweg heb ik mijn missie gevonden en doe ik nu alleen nog maar dingen die daarbij passen. Die focus maakt me gelukkig.”

Was je niet bang dat het zou mislukken?

“Ik heb een enorme drang om te leren in de praktijk. Als iets niet lukt, zie ik het niet zo gauw als een mislukking, maar als iets waarvan ik kan leren. Het brengt me naar een volgende stap. Bovendien loopt alles altijd anders dan je voren kunt bedenken. Het helpt wel dat ik gezegend ben met een goede basis aan zelfvertrouwen en extreem veel energie.”

Wat zou je anderen adviseren die een eigen initiatief willen starten?

“Begin, ook als je het nog niet precies weet. Gaandeweg kom je van alles tegen. Als je je druk blijft maken om alles dat mis kan gaan, dan werkt dat verlammend. Als je tien beren op de weg bedenkt, kom je er achter dat je ze niet allemaal tegenkomt, maar de onvoorziene beer nummer elf en twaalf misschien wel. Ga het uitproberen. Noem je project een pilot. Dan mogen er dingen mislukken, want dat worden dan leerervaringen.

Eigenlijk gaat het vooral om durven doen. En als je niet zoveel zelfvertrouwen hebt, probeer dat dan te winnen, door behapbare stappen te zetten. Als het anders uitpakt, zeg dan niet tegen jezelf ‘ik ben mislukt’. Juist teleurstellingen zijn belangrijk om stil bij te staan en om van te leren. Het klinkt misschien als een cliché, maar zo werkt het toch.”

Foto: Anne Marie Olde Daalhuis

Eerder verschenen op blog van Het Kan Wel

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *