Van wegwerp naar reparatiemaatschappij: Goed gemaakt

En dan gaat de telefoon. ”Met Nick. Ik bel je over iets dat ik belangrijk vind.” Ik luister aandachtig en wordt getriggerd door de toon in zijn stem. Bij GreenWish kom ik vaak mensen tegen die doen wat ze belangrijk vinden, en dat raakt me telkens weer. Nick vertelt dat hij samen met Floor, Senne, Paul en Hans en Nick een initiatief is gestart om het (her)gebruik van materialen te stimuleren: “We gooien veel spullen weg die nog goed te maken zijn. Dat is zonde, niet duurzaam en een gemiste kans voor de lokale werkgelegenheid.” Dat is de basis van ons initiatief Goed gemaakt. 

Zweden koos afgelopen jaar voor een krachtige aanpak: de btw op reparaties werd gehalveerd en reparatiekosten voor huishoudelijke apparaten kunnen Zweden voortaan terugvragen via de belasting. In Duitsland kun je dat ook. Nederland maakt veel reparaties juist duurder door verhoging van het lage btw-tarief. Een beweging de verkeerde kant op, vinden de initiatiefnemers van de petitie. Zij willen dit agenderen. “Wij willen dat Nederland kiest voor duurzaamheid en hergebruik, in plaats van verspilling. Daarom onze oproep aan het kabinet en de Tweede Kamerleden: Maak repareren goedkoper via het belastingstelsel.”

Wat fijn dat er mensen zijn die dit doen. Die ongevraagd en in hun vrije tijd mensen willen mobiliseren om de transitie naar een circulaire economie te versnellen.

Op mijn vraag wat GreenWish voor hen kan doen, zegt Nick: “We willen meer massa, willen jullie partner worden en onze petitie een podium geven?”

Natuurlijk kan dat. En samen denken we na over organisaties en initiatieven in ons netwerk, die de missie van Goed Gemaakt ook een warm hart toedragen. Ook leggen we een lijntje met een groene lobbyist.  Mooi om te zien dat inmiddels meer organisaties zich hebben aangesloten als partner, zoals Repair Cafe Internationaal.

Vind je het ook belangrijk dat we langer doen met spullen en minder snel dingen weggooien? Teken dan de petitie GoedGemaakt.org en vertel het verder.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *