Welkom in Nederland

Welkom in Nederland - boek

Nederlandse schoolkinderen heten leeftijdgenoten op AZC scholen welkom, met een door henzelf gemaakt boek ‘Welkom in Nederland’. Interesse voor en inzicht in elkaars achtergrond, dat is de drijfveer van initiatiefnemer Myrna Floor.

Op 28 september 2017 zagen alle kijkers van het Jeugdjournaal  Myrna Floor vertellen over haar initiatief ‘Welkom in Nederland’. Toen werden de eerste boeken op een AZC school aan leerlingen overhandigd. Voor Myrna begon haar initiatief begin 2016. De vluchtelingenstroom naar Europa bereikte een piek, en er kwamen veel asielzoekers naar Nederland. Myrna, moeder van kinderen op de basisschool, realiseerde zich dat de kans groot was dat haar kinderen in de klas zullen gaan komen met kinderen uit Syrië, Afghanistan of Eritrea. Myrna redeneerde: als je bij elkaar in de klas komt, dan is het fijn om inzicht te hebben in de achtergrond van de ander, en om interesse in elkaar te hebben.

Een boek voor kinderen door kinderen

Ze bedacht hiervoor Welkom in Nederland: een boek voor kinderen die nieuw zijn in Nederland gemaakt door kinderen die hier al langer zijn. Met uitleg en tekeningen over de Nederlandse cultuur. En daartussen lege pagina’s voor de vluchteling kinderen om op te schrijven hoe dezelfde zaken eruitzien in hun land van herkomst. Het weer, kleding, gezinssamenstelling, brood en broodbeleg, de koning en de koningin, sporten en geloof in Nederland.

Ze klopte aan bij GreenWish. En wij dachten met haar mee over hoe ze dit mooie idee handen en voeten kon geven. Dankzij een subsidie van het Fonds Kinderpostzegels kon ze in het voorjaar van 2017 van start: met een lesdag op lagere scholen. De kinderen kregen hierbij uitleg over vluchtelingkinderen en AZCs. Daarna gingen ze aan de slag met het maken van het welkomstboek. Het boek is in de zomer gedrukt.  Vervolgens konden Myrna en een groep kinderen de eerste boeken in september overhandigen aan leeftijdsgenoten op AZC scholen.

Welkom in Nederland - tekenen in boek

Reacties waren overweldigend

De eerste oplage bestond uit 2000 boeken, en binnen twee weken waren ze op. De reacties en aanvragen waren overweldigend. Veel AZC scholen, scholen met taalklassen en lokale projecten waarin ze vluchtelingen begeleiden wilden graag met het boek aan de slag. Myrna: ‘ik krijg ook veel samenwerkingsverzoeken. Zo ga ik volgende week in gesprek met een groep jonge mensen die met kinderen op AZC scholen toekomstdromen tekent. Deze tekeningen worden op t-shirts gedrukt, en met de opbrengst maken ze projecten van de kinderen mogelijk. En de week erna sluit ik aan bij een toneelgroep die een speciale voorstelling op AZC scholen speelt. Er gebeurt ontzettend veel, en we gaan onderzoeken hoe we elkaar kunnen versterken.’

Myrna is nu bezig met de voorbereiding van de tweede druk, en het plan om zonder subsidie verder te kunnen gaan, door de boeken ook te verkopen. ‘Toen ik het eerste boek aan een jongen uit Syrie overhandigde, was alles helemaal de moeite waard. Ik krijg zoveel positieve reacties. Zo zei een docent van een AZC school: “Wat een ontzettend leuk initiatief en wat is het een mooi boek geworden! En leuk ook dat Nederlandse kinderen meegewerkt hebben aan de totstandkoming ervan. Ik wil heel graag onze kinderen zo’n boek geven zodat zij (en hun ouders) zich een beetje beeld kunnen vormen van ons land. Door de vertalingen die erbij staan zal dat zeker mogelijk zijn. Ik ben ook erg benieuwd wat de kinderen er zelf bij willen schrijven en tekenen.”

Wil je zelf een exemplaar van de tweede oplage? Op Welkom in Nederland kun je lezen over hoe je mee kunt doen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *