GreenWish nauw betrokken bij ASN Wereldprijs

GreenWish is al jaren nauw betrokken bij de ASN Wereldprijs. We helpen bij de voorselectie, bootcamps, pitch trainingen en coach-gesprekken. Ineke van Zanten maakt al enige jaren deel uit van de jury.

Jurylid Ineke van Zanten: “Blijf achter je idee staan, ook als het eens tegen zit”

Lees hier het interview van ASN Voor de Wereld van Morgen

We interviewden  jurylid Ineke van Zanten en  raakten geinspireerd door haar ondernemende, enthousiaste instelling. Benieuwd waarom? Lees gauw verder!

Wat zijn je achtergrond en je huidige functie?

Ik heb lang geleden biologie gestudeerd. Landschapsecologie fascineerde me enorm. Ik heb toen ook een tijd gewerkt als ecoloog; ik gaf adviezen aan natuurbeheerders en overheden. Maar na enkele jaren miste ik een beetje de mensen in het verhaal.Ik veranderde van baan: van adviesbureau naar de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij, een fonds dat mooie projecten voor een betere leefomgeving steunt. Daar kwam ik er achter hoe lastig het is om als privepersoon een project te beginnen. Zonde, want in mijn omgeving kende ik veel mensen met mooie ideeën voor een betere samenleving. Zij liepen op tegen barrières waardoor hun ideeën bleven liggen.

Je vond dat het anders moest. Hoe heb je dat aangepakt?

Met de ervaring die ik bij het fonds had opgedaan, wilde ik het voor deze mensen makkelijker gaan maken hun project op poten te zetten. Ik ben ervan overtuigd dat als je doet wat je werkelijk belangrijk vindt, daar bijna altijd iets duurzaams uit voortkomt. Het kan! Samen met Rinske van Noortwijk richtte ik in 2003 GreenWish op: een beweging van mensen die actief zijn voor een duurzamere wereld. De afgelopen jaren hebben we – met een stel collega’s – meer dan duizend initiatiefnemers verder geholpen bij de realisatie van hun initiatief. Dat is vreselijk leuk om te doen: het vuur en enthousiasme van mensen die zelf, ongevraagd, een initiatief nemen. GreenWish adviseert hen en maakt het hun makkelijker. Maar er moet ook wat in de samenleving veranderen: overheden; bedrijven en initiatiefnemers kunnen meer samenwerken en veel aan elkaar hebben. Dat is waar ik me vanuit GreenWish ook hard voor maak. Ik adviseer bijvoorbeeld overheden hoe zij de energie in de samenleving beter kunnen benutten en faciliteren. Ook vragen we in Groene Spreekuren politieke aandacht voor trends en voor belemmeringen voor initiatiefnemers.

Wat vond je van de ASN Bank Wereldprijs voorgaande jaren?

Erg inspirerend en hoopvol, mooi om de creatieve ideeen te zien en de mensen daarachter. Het is een eer om er bij te mogen zijn. Ik word er erg blij van.

Welke projecten blijven je bij?

Dat zijn er meerdere.  Het eerste project dat in me opkomt is de MADPSU, een van de winnaars van vorig jaar. Een briljante vinding om computers energiezuiniger te maken. Dat zou een immense bijdrage opleveren aan energiebesparing. Ik vind het mooi dat er mensen zijn die bij wijze van spreken op hun zolderkamer zulke dingen ontwikkelen. En van vorig jaar Seepje, was ook erg in het nieuws rond de aardbeving in Nepal.  IEn Yoni, en IkCircuLeer. Eigenlijk weet ik ze allemaal nog.Wat me ook realiseer: of de finalisten nou een prijs winnen of niet, deze mensen gaan sowieso door!

Wat is het geheim achter succesvolle projecten?

Ha, dat is een leuke, maar ook lastige vraag. Het is een combinatie van factoren. Allereerst de initiatiefnemers zelf in combinatie met hun drive, hun wil om het te doen. Bepaalde eigenschappen helpen daarbij, zoals ondernemerschap en de vaardigheid om mensen mee te nemen in je idee of ideaal. En dan het idee: is het een goed, kansrijk idee, is het haalbaar? Ten slotte de tijdgeest. Soms zie je dat de tijd rijp is voor een bepaald type project, zoals op dit moment de initiatieven over voedsel en het upcyclen van afval. Daar is dan ook veel publiciteit over en je kunt gemakkelijker samenwerken met mensen met soortgelijke ideeën.

Waar let je dit jaar op bij het jureren?

Is het een goed plan? Heeft het impact? Is het project origineel? Maar meer nog ga ik letten op de mens achter het project. Die zorgt er volgens mij namelijk voor of een idee een succesvol project of een succesvolle onderneming wordt.

Waar kijk je naar uit bij de ASN Bank Wereldprijs?

De creatieve ideeen, naar de ontmoeting met de finalisten, hun verhaal horen. Het jureren is bijzonder. Het is een eer, en een feestje. Heel bijzonder om met deze groep mensen te inzendingen te bespreken en kijken wat we met zijn allen kunnen doen om de finalisten een boost te geven.

Heb je tips voor de initiatiefnemers van de geselecteerde projecten?

Ja, die heb ik zeker! Maar die zijn niet eenvoudig algemeen te verwoorden. Voor iedereen geldt: blijf achter je idee staan, ook als het eens tegen zit. Kijk waar de ruimte is om mee te bewegen met de weerstand. Blijf in contact met de kracht, jouw drive, waarom jij dit wilt realiseren. En doe het niet alleen! Er zijn veel mensen die je kunnen en willen helpen. Kijk bijvoorbeeld eens op de maatschappelijke marktplaats Idealenkompas. Daar kun je gematcht worden met partijen die financiering, menskracht, middelen of materialen hebben voor maatschappelijke projecten van sociaal ondernemers.

Waar ga je straks op letten bij de keuze van een winnaar/pitches

“Ik let op de drive, waarom doet iemand iets wat hij doet. Als je van binnen uit bent gemotiveerd gaat daar een hele grote kracht van uit. Je gaat als het ware door roeien en ruiten om te bereiken wat je wilt. En natuurlijk ook op het plan zelf, de verwachte impact en of het plan goed in elkaar zit.”

Wat spreekt je aan als je een projectplan leest?

“Bij alle plannen ben ik sowieso onder de indruk. Iemand doet iets omdat hij/zij dat belangrijk vindt. Dat verdient in zichzelf al respect! Wat me verder aanspreekt is er is of en hoe er is doorgedacht over hoe het plan –ook op termijn- kan doorgaan. Sociaal ondernemerschap, creativiteit.”

Welk thema of onderwerp raakt jou echt?

“Ooee. Dat is een moeilijke. Wat dat betreft ben ik een idealist 🙂 Alles waar de wereld beter van wordt raakt me, of het nou milieu is, omgaan van mensen met elkaar, onderwijs, eerlijke handel. Nee, daar ga ik niet uit kiezen. Wat me wel raakt in plannen is eenvoud, dus dingen doen waarvan je denkt “waarom gebeurt het eigenlijk niet allang”. De wereld hebben we behoorlijk complex gemaakt, vaak ook nodeloos ingewikkeld. Vaak raken plannen van initiatiefnemers die iets doen om dat zij dat echt belangrijk vinden, weer een snaar van de kern. Boerenverstand. Menselijk met elkaar omgaan. Niet te ingewikkeld maken. Echtheid.

Hoe blaast een projecteigenaar je ‘omver’?

Zie hierboven. En als ik lees, hoor of zie dat iemand zelf vertrouwen heeft in wat ie aan het doen is.

Welke vraag ga je zeker stellen tijdens de prijsuitreiking?

“Dat weet ik nog niet. Er zijn altijd vragen te stellen over de inhoud of de werkwijze. Maar wat ik wel altijd vraag, als ik vanuit GreenWish praat met mensen die een eigen initiatief of sociale onderneming starten: waarom doe je wat je doet? Waar komt jouw vuur vandaan? Het is altijd goed om te horen, maar vooral ook als initiatiefnemer om van jezelf te weten. Mocht het tijdens de uitvoering eens minder soepel gaan (en iedereen komt beren onderweg tegen, dat is onvermijdelijk), dan kun je daar op terugvallen. Je interne drive dus.”

Over Ineke van Zanten: Ineke is mede-oprichter van GreenWish en IdealenKompas. Ineke geeft onder meer advies over het opzetten van duurzame initiatieven of ondernemingen: focus, maken van plannen, vinden van –ook alternatieve vormen van- financiering. Ze heeft veel ervaring met het opzetten en begeleiden van crowdfundcampagnes. Steeds meer mensen pakken een duurzaam initiatief op en zien hierin voor zich zelf een kans. GreenWish gelooft in deze bottom-up werkwijze van particulier initiatief. De kennis en expertise uit de praktijk is volgens ons een stevige aanjager voor maatschappelijke innovatie. Duurzame doeners zorgen ervoor dat Nederland blijft bewegen. Initiatiefnemers geven we concreet advies, maar we helpen steeds meer mensen via het IdealenKompas: een maatschappelijke marktplaats waar je kunt vinden wat je zoekt voor jouw idee: menskracht, spullen, geld, menskracht en/of kennis. ASN Voor de Wereld van Morgen is één van de partners van het IdealenKompas.

Op basis van twee interviews uit 2013 en 2014 stelden we bovenstaand interview samen. De informatie is geupdate.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *