Expeditie Omgevingswet – de burger in de master-rol

Expeditie Omgevingswet

De Omgevingswet stimuleert integraal werken, roept de samenleving op om kansen te pakken en baseert zich op vertrouwen. Deze drie elementen zitten als van nature in maatschappelijk initiatief. Tijdens de Burgermasterclass Omgevingswet zetten we daarom maatschappelijke initiatiefnemers en burgers in de master-rol. Initiatieven leerden de instituties wat de transitie van de Omgevingswet beoogt. Koppels van initiatiefnemers en ambtenaren/bestuurders gingen op ontdekkingstocht naar een dieper niveau van leren.

De BurgerMasterclass zocht naar de essentie van de verandering die de Omgevingswet gaat brengen. Niet in juridische zin, maar in de zin van het samenspel tussen mensen. Een groep van zo’n 50 mensen uit allerlei organisaties, initiatieven en invalshoeken ging samen op expeditie. Op zoek naar wederzijds begrip van elkaars kaders, drijfveren, ervaring en vooroordelen. Inzicht hierin en verbeeldingskracht zijn de motoren achter de verandering.

Expeditie Omgevingswet

De BurgerMasterclass vond plaats bij ontwerperscollectief Nul Zes (Gasfabriek 3a in Eindhoven) dat al sinds het begin van de gebiedsontwikkeling plaats nam op het NRE terrein. Het terrein is volop in ontwikkeling, met tal van nieuwe plekken en bewoners. Tijdens de expeditie zoomden we in op deze plek, en kon je meer te weten komen over hoe dit boeiende stukje Eindhoven zichzelf ontwikkelt. Met nadruk op zichzelf, want het is goed te zien dat bewoners en gebruikers van het terrein zich vrij voelen zelf invulling te geven aan het maken van een fijne verblijfsplaats. En ook zelf spelregels maakten. De Omgevingswet in de praktijk!

Expeditie Omgevingswet

Het werd met recht een expeditie.

Startpunt was station Eindhoven Centraal. Vandaar uit liepen de deelnemers naar Nul Zes. In drietallen in diverse deelsessies en op een creatieve manier ervoeren de deelnemers wat de Omgevingswet voor de eigen situatie betekent. In het reisverslag lees je de highlights van deze ervaring. Bijvoorbeeld: “Alles mag, maar wel samen en alleen met initiatiefnemers die zelf ook eindgebruiker zijn” en “wetten en regels passen we toe vanuit de bedoeling” en “we ‘helen’ de relatie tussen systeem- en leefwereld”.

Expeditie Omgevingswet

De BurgerMasterclass is georganiseerd in opdracht van RVO (programma DuurzaamDoor), in samenwerking met Jean Eigeman, GreenWish, LSA en het designersteam: Anne van Strien,Siem Nozza en Axel Coumans.

duurzaamdoor Logo

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *