Publicaties
Onderzoeksverslagen en rapporten van GreenWish of waar wij aan mee werkten
Onderzoeksverslagen en rapporten van GreenWish of waar wij aan mee werkten
Analyse van 227 duurzame initiatieven van Duurzame Dinsdag.
Lees en download hier het hele analyse rapport van Duurzame Dinsdag 2024.
De subsidieregeling Duurzame Wijkactie Den Haag stimuleert bewoners om duurzaamheids-initiatieven in hun wijk te ontplooien. In dit rapport staat de impact van de projecten die in 2023 met deze subsidie werden uitgevoerd.
Analyse van 155 duurzame initiatieven van Duurzame Dinsdag.
Lees en download hier het hele analyse rapport van Duurzame Dinsdag 2023.
Nederland kan koploper worden in de duurzame ontwikkeling wanneer initiatieven uit de samenleving serieus worden genomen. Essay ter gelegenheid van 15 jaar Duurzame Dinsdag: Geen Parels zonder Oesterbank.
Artikel in Milieumagazine nr. 7 – 2022.
Lees en download hier het hele artikel of lees hem in het magazine hier.
Analyse van 291 duurzame initiatieven van Duurzame Dinsdag.
Lees en download hier het hele analyse rapport van Duurzame Dinsdag 2022.
Sinds 2020 heeft de provincie Gelderland een sterk Klimaatplan. Hierin staat wat de provincie de komende 10 jaar gaat doen om de CO2 uitstoot met meer dan de helft te verminderen ten opzichte van 1990. Het plan kwam tot stand in samenwerking met een groot aantal organisaties. GreenWish bracht de trends en innovaties van duurzame Gelderse initiatieven in beeld, zodat hun geluid ook kan worden meegenomen bij de herijking van het Klimaatplan. Input hiervoor was afkomstig uit de koffer van Duurzame Dinsdag, editie 2021.
Analyse van 414 duurzame initiatieven van Duurzame Dinsdag.
Lees en download hier het hele analyse rapport van Duurzame Dinsdag 2021.
Waarom is directe samenwerking tussen het rijk en duurzaam initiatief zo moeilijk? In het programma EmpoweringPeople werden beide bloedgroepen aan elkaar gekoppeld in teams in de periode 2014 – 2018. In de korte notitie Rijk en sociaal ondernemers leren van elkaar de lessen die we halverwege trokken.
We zijn geneigd om bewonersinitiatieven te leren hoe ze beter in het systeem passen. Maar het omgekeerde is de bedoeling! Kijk wat er gebeurt als juist systemen zich aanpassen aan de eigenheid van initiatieven. Wij benoemden met onze partners 10 punten voor succes, in het kader van het avontuurlijke programma DuurzaamDoor Zie hier het mooie magazine over het programma en het artikel Omgevingswet en Bewonersinitiatieven – Over eigenheid en de weg vooruit
De subsidieregeling Duurzame Wijkactie Den Haag stimuleert bewoners om duurzaamheidsinitiatieven in hun wijk te ontplooien. In dit rapport staat de impact van de projecten die in 2020 met deze subsidie werden uitgevoerd.
Analyse van 454 duurzame initiatieven van Duurzame Dinsdag.
Lees en download hier het hele analyse rapport van Duurzame Dinsdag 2020.
De provincie Gelderland heeft ambitieuze klimaatdoelstellingen. Dat vraagt om bundeling van krachten en samenwerking en innovatie uit de samenleving.
GreenWish deed onderzoek naar de trends uit maatschappelijke initiatieven en startende sociaal ondernemingen die relevant zijn voor het sneller behalen van deze doelstellingen.
In het rapport staan naast de trends, ook aanbevelingen en een selectie van 50 initiatieven en start-ups: Initiatieven uit de samenleving waarmee de provincie het behalen van de doelstellingen kan versnellen.
De Omgevingswet die waarschijnlijk in 2021 in werking treedt, biedt kansen voor participatie. Stel dat een overheid participatie wil toepassen, de opdracht is helder en alle stakeholders zijn in beeld en de partijen komen bij elkaar. En dan wat te doen om participatie te laten slagen? Tijdens de Burgermasterclass van 15 november 2019 ontmoetten burgers, ambtenaren en medewerkers van ondersteunende organisaties elkaar om te bespreken: hoe bereik ik participatie en hoe krijg ik samenwerking van de grond? De resultaten staan vermeld in een verslag, en zijn ook via podcasts te beluisteren. De Burgermasterclass was een initiatief van DuurzaamDoor, Anne van Strien, GreenWish, Eigeman-ID en LSA
De subsidieregeling Duurzame Wijkactie Den Haag stimuleert bewoners om duurzaamheidsinitiatieven in hun wijk te ontplooien. In dit rapport staat de impact van de projecten die in 2019 met deze subsidie werden uitgevoerd.
Koppels van initiatiefnemers en ambtenaren/bestuurders gingen op ontdekkingstocht naar een dieper niveau van leren.
De scriptie is bedoeld voor degenen die geïnteresseerd zijn om te weten welke redenen sociaal ondernemers hebben om te starten met het sociale ondernemerschap en wat ze daarbij nodig hebben qua kwaliteiten.
Analyse van 522 duurzame initiatieven van Duurzame Dinsdag.
Lees het hele analyse rapport van Duurzame Dinsdag 2019.
De subsidieregeling Duurzaamheid door Haagse Wijken stimuleert bewoners om duurzaamheidsinitiatieven in hun wijk te ontplooien. In dit rapport leest u de impact van de projecten die in de periode 1 juli 2017 tot 1 juli 2018 met deze subsidie werden opgepakt.
Het Doel van het Spel anders Spelen is op een speelse manier oefenen met ‘de geest van de Omgevingswet’ en met de grote verschillen in taal en denken tussen de bloedgroepen. Het is vooral geschreven vanuit het perspectief van initiatiefnemers. Het is een soort kwartetspel, maar je kunt de kaarten ook gebruiken als inzichtkaarten op tafel. Vormgeving lag in handen van Anne van Strien, social designer. DuurzaamDoor maakte het financieel mogelijk. Heb je interesse? Het spel is verkrijgbaar via info@greenwish.nl.
Analyse van 359 duurzame initiatieven van Duurzame Dinsdag.
Lees het hele analyse rapport van Duurzame Dinsdag 2018.
De Omgevingswet geeft inwoners net zoveel invloed en macht als overheid en bedrijfsleven. In de praktijk zal dat niet vanzelf gaan. Hoe bereiden we ons daarop voor? Tijdens de clinic ‘Omgeving ontmoet Omgevingswet’ op 14 februari 2018 in de Gelderlandfabriek in Culemborg, zijn de eerste wegwijzers daarvoor uitgedacht door een groep van ruim 30 initiatiefnemers, initiatiefversterkers, overheden en andere stakeholders. Zo worden we samen wijzer!
De subsidieregeling “Duurzaamheid door Haagse wijken” heeft al verschillende vormen gehad en initiatiefnemers gekend. Het biedt een vloer voor initiatieven die nog ontplooid, ontwikkeld en uitgevoerd moeten worden. Lees dit verslag van de projectaanvragen uit 2016 en de eerste maanden van 2017.
Analyse van 488 duurzame initiatieven van Duurzame Dinsdag.
Lees hier het hele analyse rapport van Duurzame Dinsdag 2017.
De laatste en derde ronde van de voucherregeling Groen en Doen was weer positief ontvangen onder groene vrijwilligers en er zijn 795 vouchers verstrekt.
In november 2016 maakten we een evaluatie en ondervroegen de aanvragers. Lees snel meer over onze bevindingen in dit evaluatierapport!
Analyse van 511 duurzame initiatieven van Duurzame Dinsdag met een record aantal inzendingen.
Lees hier het hele analyse rapport van Duurzame Dinsdag 2016.
Voor een goede zaak is het eerste boek in het Nederlands met een uitgebreid overzicht van de stand van zaken van sociaal ondernemen en een samenhangende bespreking van theorie en praktijk. In dit mooie boek wordt GreenWish als casus besproken.
Met bijdrage van Rinske van Noortwijk
of
Natuurorganisaties en andere maatschappelijke organisaties kunnen initiatieven van burgers en bedrijven voor natuur en landschap helpen door deze vaker uit te lokken, met elkaar te verbinden of te ondersteunen met kennis en ervaring. Dit blijkt uit een onderzoek van LEI Wageningen UR in samenwerking met Rinske van Noortwijk (GreenWish).
Onderzoek van GreenWish in opdracht van BZK naar hoe de overheid het beste kan omgaan met nieuwe vormen van zelforganisatie. De-creatieve-samenleving-en-de-overheid-augustus-2012
Rinske van Noortwijk draagt bij aan het artikel in het jaarmagazine PIONIEREN over het samenspel van groene burgerinitiatieven en overheden.
Regelmatig organiseren wij bijeenkomsten voor gemeenten over samenwerken met maatschappelijk initiatief.
Op 29 maart kozen we als onderwerp digitale platforms. Veel gemeenten overwegen een platform als hulpmiddel. Het is belangrijk de juiste vragen te stellen voordat je tot een keuze komt. Tijdens de sessie waren er meerdere presentaties, onder meer van Mijn Buurtje, en een van de lokale versie van Mijn Buurtje: Ons Overbetuwe.
Presentatie 29 maart 2016 digitale marktplaatsen – een overzicht
Mijn Buurtje presentatie 29 maart 2016
Met het toenemend aantal maatschappelijke initiatieven in Nederland, stijgt ook het aantal plekken waar je terecht kunt voor ondersteuning. Deze knooppunten vormen een ‘weefsel’ in de samenleving dat maatschappelijk initiatief versterkt en verknoopt met instituties. Regelmatig organiseren wij samen met andere knooppunten kennis deelsessies.
november 2015
De Omslag Samenwerken met bedrijven
Starters4Communities Verdienmodel
januari 2016
Gouda Bruist – Bruisen voor gevorderden
Bruisende stad en buurt 2012
februari 2016
Stadmakkers Zwolle
Energiefabriek Apeldoorn
In Kampen werkten we samen met Birgit Oelkers van Plan en Aanpak aan een koerstraject voor wijk- en dorpsverenigingen en dorpshuizen. Van dit traject verscheen het Magazine Sterke dorpen en wijken oktober 2015
Stageverslag van van Max van Boxel en Rowen Heesakkers van de Avans Hogeschool in Den Bosch bij GreenWish over de relatie tussen sociaal ondernemers en ‘ gewone horeca’. Doorgeefluik afstudeerverslag Rowen en Max 2015
Analyse van 272 duurzame initiatieven van Duurzame Dinsdag. Circulaire economie is hot dit jaar.
Analyse Duurzame Dinsdag 2015
De Kabinetsnota over de doe-democratie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken waar GreenWish aan meewerkte Doe Democratie Kabinetsnota 2013
GreenWish en Plan en Aanpak maakten een inventarisatie van plekken waar initiatiefnemers terecht kunnen voor ondersteuning. Meer groeistof voor initiatievenknooppunten – rapportage
Evaluatie van 2 jaar regeling Groen en Doen. Waarom is de regeling zo bijzonder en wat leverde het op?
Evaluatierapport Groen en Doen 2012_2013